Je huid weerspiegelt je gezondheid

Volgens een oud Chinees gezegde krijg je 1/3de van je schoonheid mee bij je geboorte en bestaat de overige 2/3de uit je dagelijkse innerlijke en uiterlijke verzorging. Je gemoed- en gezondheidstoestand laat zich aflezen aan de conditie van je huid.

Toen deze wijsheid tot mij kwam ben ik heel anders naar mijn eigen huid gaan kijken. Als kind ervoer ik huidproblemen als onzuiverheden en onrust (rode plekken, gevoeligheid). Wat had ik er toch een last van en wat zat het me toch in de weg, ik baalde echt van mijn huid. Nu kan ik zien dat in tijden waarop mijn huid zo onrustig reageerde, ik ook onrustig, en vooral onzeker, was in het alledaagse leven. Dit was het gevolg van de gedachten dat ik (te) dik was. Ik wilde graag het ideaalbeeld van de slanke vrouw nastreven waardoor ik startte met het volgen van uiteenlopende diëten. Ik sloeg hierin door en werd steeds strenger voor mezelf. Ik ontnam mezelf veel voeding, ging sporten als een gek (soms wel drie keer per dag) en wilde het liefst het ‘vet’ van me afslaan. Zo bouwde ik langzaam aan een haat- liefde verhouding met voeding en uiteindelijk ook met mezelf. Ik zat letterlijk niet lekker in mijn vel, of moet ik zeggen, in mijn huid.

Naarmate ik steeds ouder werd ging ik op zoek naar gezonde oplossingen voor mijn huidprobleem. Ik voelde heel sterk dat ik daar wilde beginnen. Mijn verstoorde band met voeding was dieper geworteld en je zou kunnen zeggen dat ik toen de uitdaging te groot vond om mijn haat – liefdeverhouding met voeding echt bij de kern aan te (willen) pakken. 

De huid eet

In mijn zoektocht las ik vele artikelen over de huid en hoe je deze het beste kunt ondersteunen. Ik was zeer geïnspireerd geraakt en vond het steeds leuker worden goed voor mijn huid te zorgen. Zo leuk dat ik uiteindelijk een baan als vertegenwoordiger binnen de cosmeticabranche aanvaardde. Zo heb ik mijn wortels op dit gebied verder gevoed en kon ik mijn onderzoek nog meer uitdiepen. 

Tijdens diverse studies, trainingen en seminars heb ik geleerd dat de huid ons grootste orgaan is en veel verteld over hoe wij ons als mens daadwerkelijk van binnen voelen. Onze hersenen, darmen en de huid zijn onlosmakelijk verbonden met elkaar en beïnvloeden elkaar continu. Ervaar je huidproblemen, dan ligt de oorsprong hiervan veelal in een verstoorde darmflora. En mankeert er iets aan je darmen, dan heeft dat weer invloed op onze manier van denken.

Om dit nog eens te verduidelijken wil ik graag het volgende met je delen. Als ik bijvoorbeeld één dag of meerdere dagen niet zo gezond eet of drink, dan heeft dit direct zijn uitwerking op de huid. Maar ook brood, zuivel en rauwkost hebben invloed op mijn darmen en huid. Dit is dan ook meteen zichtbaar op mijn huid. De huid is een graadmeter van je innerlijke verzorging. De uiterlijke verzorging kan dit proces ondersteunen en daarvoor gebruik je het beste producten met uitsluitend natuurlijke bestanddelen en zonder synthetische toevoegingen. 

In de winkel kun je op zoek gaan naar producten die een goed en streng keurmerk als NATRUE kennen. Dit keurmerk kun je herkennen aan dit plaatje op de verpakking.

Ook kun je een eigen product maken. Hieronder delen we een recept voor een natuurlijke toner voor de reiniging van de huid. Deze kun je na je reinigingsmelk gebruiken om de laatste restjes onzuiverheden te verwijderen.

Wat heb je nodig?

  • Natuurlijke en/of biologische appelazijn
  • Water
  • 4-6 druppels Tea tree olie
  • Glazen flesje of potje. Een spuit flesje kan prettig zijn

Stap 1: Vul 1/4de deel van het flesje met appelazijn. Je huid moet in het begin nog een beetje wennen aan de appelazijn. Je kunt de hoeveelheid appelazijn altijd nog verhogen naarmate je meer gewend bent.
Stap 2: Voeg 4 tot 6 druppels tea tree olie toe.
Stap 3: Vul de rest van het flesje met water.

Heel veel reinigingsplezier!

Geschreven door: Wanda

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *