Opvoeden is voorleven

Iedere ouder stelt zichzelf de vraag: wat kan ik doen om mijn kind groot te brengen tot verantwoordelijke volwassene? Streng opvoeden vanuit het idee dat je je kind onder controle moet hebben, lijkt niet de weg. Kinderen hoeven niet geprogrammeerd te worden met een set waarden, normen of gedragingen. Kinderen zijn sociale wezens en doen vooral dingen na. En omdat ze het meest bij hun ouders zijn, doen ze vooral jou na. Hou er dus rekening mee dat je kind vooral zal worden gevormd door wat jij doet, meer dan wat je tegen hem zegt. Dat kan wel eens heel confronterend zijn.

Je eigen emoties onder controle

Je kent het vast wel: je kind barst zonder aantoonbare reden uit in een intense woedeaanval. Of de reden is je bekend, maar de explosie komt compleet onverwachts. Misschien herken je een dergelijke uitbarsting ook wel bij jezelf. Hoe ga jij zelf om met lastige situaties? Wanneer je op het punt staat om te vertrekken en je kind nog doodleuk rondhuppelt in zijn onderbroek, verliest iedere ouder als snel zijn geduld. Intense emoties zijn menselijk en herkenbaar. Maar je krijgt het vroeg of laat van je kind terug in zijn gedrag.

Inzet, moed en doorzettingsvermogen

Goed opvoeden houdt misschien wel in dat je je net zozeer op jezelf als op je kind richt. Dat wil zeggen dat je even streng en lief voor jezelf moet zijn als voor je kind. Gezond eten, op tijd naar bed gaan, voldoende frisse lucht. Maar het betekent ook dat als je je kind stimuleert om zijn dromen en idealen na te jagen, je zelf ook voor jouw passies mag blijven kiezen. En dat wanneer je je kind aanspoort om in zichzelf te geloven, je zelf niets minder doet.

Durf jij te kijken naar je eigen gedrag als ouder?

Ik ben ervan overtuigd dat iedere ouder dat kan. Maar het gaat niet vanzelf. Het helpt ontzettend als je weet wat voor ouder je wilt zijn. Wat wil je voorleven? Als je de ruimte vindt om stil te staan bij wat voor ouder je wilt zijn, geef je jezelf een groot cadeau. Wanneer je ernaar gaat leven is de beloning nog veel groter: je ziet het terug in het gedrag van je kind.

Tip: last van negatieve gedachten en gepieker? Doe de volgende meditatie oefening om een overbelast hoofd te kalmeren. Spanning en tobberij leiden tot chaos in hoofd en hart, maar omgekeerd kan je hart sterke signalen van ontspanning naar je hoofd sturen. Dat geeft niet alleen een gevoel van kalmte, het vergroot ook je probleemoplossend vermogen. Deze meditatie oefening kan je helpen om je eigen innerlijke strijd tot bedaren te brengen. Dit heeft een positief effect op het contact met je kind. Heerlijk om al het gepieker van je af te laten glijden en weer in positieve energie te komen. Zo wordt voorleven stukken makkelijker! Klik op onderstaande koptelefoon om de meditatie ‘rust vanuit je hart creëren’ te beluisteren. 

Uitgeschreven instructie

Opbouw van de meditatie:

  • Ga liggen of zitten op een rustige plek en sluit je ogen.
  • Adem een paar keer diep in en uit. Concentreer je op je ademhaling door deze te volgen. Laat je ademhaling vanzelf gaan en probeer niet te sturen.
  • Richt dan je aandacht op je hartstreek, in het midden van je borst (hartfocus).
  • Blijf met je volle aandacht bij je hart. Terwijl je rustig ademt, beeld je je in dat je ademstroom je hartstreek in en uitvloeit (hartademhaling).
  • (Her)beleef een positief gevoel. Dit kan een gevoel van liefde zijn voor een persoon, bijvoorbeeld je kind, maar ook waardering en dankbaarheid voor de goede dingen in je leven.

Hoe meer je dit oefent, hoe gemakkelijker het wordt om het positieve gevoel op te roepen en echt te beleven.

Geschreven door: Myra

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *