De galblaas

In de galblaas kunnen galstenen zich ophopen. Deze galstenen komen vaker voor bij vrouwen dan bij mannen en zijn veelal het gevolg van overgewicht, een verstoord eetpatroon, ouderdom, de vrouwelijke hormonen en eventuele genetisch bepaalde factoren.

Functie van de galblaas

De galblaas is verbonden met de lever en de twaalfvingerige darm (het eerste deel van de dunne darm). Gal heeft een onmiskenbare functie voor de spijsvertering. Gal is een vloeistof dat zorgt voor de afbraak van vetten die via voeding in het lichaam terechtkomen. Zo kunnen de stoffen beter opgenomen worden door de darmen.

De galblaasmeridiaan

De galblaas meridiaan begint bij de buitenste ooghoek en en gaat richting het oor in een soort hartvormige lijn.

Achter het oor gaat het een stukje naar beneden en daar gaat het de bocht om omhoog, zo over het schedel helemaal naar de voorkant van het hoofd.

Vanuit daar vervolgt de lijn in een kleine bocht weer terug naar de achterkant van het hoofd, door naar beneden via de nekwervels voor de schouder langs, richting de oksel en gaat dan zigzaggend (in een gekantelde M) langs de ribben omlaag tot over de heup helemaal door langs de zijkant van het been naar beneden. Tot het uiterste puntje van de vierde teen, buitenkant nagel kleine teenkant.

De lever

De lever is een enorm orgaan in ons lichaam, het gewicht ligt tussen de 1,3 kilo (bij vrouwen) en 1,6 kilo (bij mannen). De lever bevindt zich in de rechterbovenzijde van de buikholte en strekt zich uit over de middenlijn van de romp. De ribben zorgen voor bescherming van de lever.

Functie van de lever

De lever filtert zo’n 600 liter bloed per dag. Dit bloed is nodig omdat de lever de stoffen (veelal toxisch) die terechtkomen in de spijsvertering moet kunnen verwerken en omzetten naar nuttige nutriënten voor het lichaam.

Wanneer we praten over leverfuncties worden er drie hoofdgroepen onderscheiden, te weten;

1. Vasculaire functie: de lever bevat een relatief groot bloeddepot en draagt zo dus bij aan de ontwikkeling van rode bloedcellen

2. Secretoire functie: de lever is verantwoordelijk voor de productie van gal, wat vervolgens weer opgeslagen wordt in de galblaas.

3. Metabole functie: de leverfunctie zorgt voor detoxicatie (ontgifting) van stoffen in ons lichaam. Het zorgt ook voor de opslag van ijzer, de hormoonafbraak en de vet- en eiwitstofwisselingsprocessen.

Binnen de Traditionele Chinese Geneeskunde staat de lever centraal voor een optimale doorstroming van de levensenergie, emoties en bloed door ons lichaam.

De levermeridiaan

De levermeridiaan start aan de buitenkant van de grote teen,loopt over de voet naar de enkel omhoog, zo langs de binnenzijde van het been, tot aan het schaambeen.

Vanuit hier loopt hij langs de onderbuik omhoog en eindigt iets onder de tepel.

Ondersteunende yin asana's (houdingen)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *