In de theorie van de Traditionele Chinese Geneeskunde is de meridianenleer opgenomen. Meridianen kun je zien als energiebanen die zich in ons gehele lichaam bevinden en zowel lichaamsdelen als organen, zintuigen en de psyche met elkaar verbinden. Door deze energiebanen stroomt onze vitale levenskracht, ook wel Chi (Qi) of Prana genoemd. Binnen de Oosterse geneeskunde wordt er gekeken naar een optimale functie van een orgaan/een meridiaanpaar in het bijzonder. Zo komen alle lichaamsfuncties voort uit een samenwerking van diverse belangrijke organen. Dit is een verschil ten opzichte van de Westerse geneeskunde waarbij alleen puur fysiek gekeken wordt naar (de ligging van) een orgaan en welke functie dat orgaan op die plek uitoefent.

We onderscheiden 12 hoofdmeridianen waarbij er 10 naar organen vernoemd zijn. De elfde is vernoemd naar het pericardium, een vliesachtig ondoorzichtig zakje dat het hart beschermd. De twaalfde meridiaan is de Drievoudig verwarmer, deze omvat verschillende organen en wordt onderverdeeld in respectievelijk een bovenste, middelste en onderste verwarmer. De bovenste verwarmer omvat de hart en longen, de middelste de buikorganen, alvleesklier, maag- en milt en de lever. De onderste verwarmer bestaat uit de blaas en de nieren. Daarnaast wordt er gesproken over Yin (ook wel Zang organen) en Yang (Fu) organen en stromingen. Yin organen zijn compact en Yang organen zijn hol.

De Yin organen hebben een regulerende functie en nemen vloeistoffen en energie op. De Yang organen hebben een ontvangende functie, verwerken vloeistoffen en energieën en voeren deze vervolgens af via het lichaam.

Hieronder benoem ik de diverse meridiaanparen, die altijd bestaan uit Yin en Yang. Dit om de balans te houden in het lichaam. In verschillende blogs die hierna zullen volgen ga ik dieper in op de diverse meridiaanparen en de bijbehorende organen. In welke seizoenen zijn ze actief en welke voornaamste yin asana’s kunnen er toegepast worden om deze organen in balans te houden en de energiestroom te bevorderen.

De energiestroom van de meridianen

Alle meridianen zijn met elkaar verbonden en houden zo een Yin- en Yang stroming in het lichaam in stand. Daar waar de meridiaan van de Long eindigt, begint de Dikke darm meridiaan en daar waar de dikke darm eindigt, begint de maag meridiaan. Enzovoorts…..

Yin meridianen

De Yin energiestroom loopt van beneden naar boven over het hele lichaam*

Long

Milt

Hart

Nier

Pericardium

Lever

* uitgaande van de Chinese anatomische houding.

Yang meridianen

De Yang energiestroom loopt van boven naar beneden over het hele lichaam*

Dikke darm

Maag

Dunne darm

Blaas

Drievoudig verwarmer

Galblaas

Chinese anatomische houding

Westerse anatomische houding

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *